Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Našinci tíhnou mít byt či dům v osobním vlastnictví. K tomu je zde nadbytek nových bytů a generační migrace obyvatel z center měst. Navíc v Praze starší historická zástavba byla hodně zanedbávána a je zde velký vnitřní dluh. Na Vinohradech proběhla rekonstrukce domů v 70 letech a to ne zcela. Je potřeba přikročit k nákladným rekonstrukcím bytů a celého domu. K tomu je zde velmi uvolněná morálka lidí, tak že je těžké získat solidního a slušného nájemce a když tak dobrý vlastník upraví cenu. Je zde opravdu citelný propad nájmů. 

Na druhou stranu lidi zase nemají takové příjmy aby mohli nájmy utáhnout. Někde je ale potřeba zaplatiti jak investici do nového bytu, nebo jeho nákladnou rekonstrukci. Je to docela začarovaný kruh.

Průměrný nájemné  pokoje a kuchyně v roce 1937 bylo 2.650Kč (3.300Kč bez regulace), chléb stál 2,60Kč, elektřina 1 kWh 2,70Kč, pánský oblek 508Kč.Průměrná měsíční mzda 704Kč. 2+1 pak až 5.000Kč

0 0
možnosti
Foto

Zrovna dnes jsem jela devítkou a na Smíchově a cestou k Národnímu divadlu bylo vidět mnoho prázdných a zcela evidentně neobývaných, či jinak nevyužitých domů. Přemýšlela jsem, jestli je to tím, že majitel chce nesmyslné nájmy .... Co se týče tohoto článku, je trochu postavený na hlavu. Například by to chtělo hlubší rozbor - jaké byty jsou jak rentabilní. Je rozdíl, jestli je pronajmutý byt v paneláku z roku 1970 a nebo v domě postaveném loni. Jak to dělají v Německu? Tam nájemné rozhodně nepředstavuje 80% platu, jak je tomu u nás. Další otázka - Jak může být nerentabilní pronajmout byt, když majitel, pokud by v něm bydlel by platil i s teplem a vodným a stočným cca 6 tisíc, ale za totéž chce od nájemce 12? Někdy dokonce i víc. A také ne všechny byty, které se pronajímají jsou ve splácení hypotéky.

2 1
možnosti
PS

Líbí se mi náklady na vytápění bytu, 3 + 1 EU 13 000,- Kč ročně i s teplou vodou, a to tam chtějí ještě dát tepelné čerpadlo a 4 x to srazit dolů. 

To je pak opravdu úsporný byt, to se to bydlí.

1 0
možnosti
PS

je nastavěno, domů a bytů je přebytek. Lidí ubývá, v ekonomice chybí milion dětí, které se nenarodily, pro koho chcete stavět ? 

Opravdu, hodně bytů je prázdných. A pokud letos někomu končí fixace, současné hypotéky jsou super.  EU

V ekonomice chybí práce. Armáda 600 000 nezaměstnaných....

1 0
možnosti
PK

P34a69v89e79l 50K18u58r61a56l

20. 12. 2013 1:35

Ten milion dětí které se nenarodili ovšem v budoucnu bude úspěšně možné postavit proti těm 600 000 nezaměsnaným.

Tudíž tento problém se v budoucnu vyřeší zcela sám.

0 0
možnosti
Foto

Jestli to nebude tím, že nákup nemovitosti na hypotéku za účelem výdělku je aktuálně  trošku mimo realitu. Nejen že nákup bytu na hypotéku by se neměl pronajímat (pomiňme kolik lidí to tak dělá), ale také pokud někdo platí hypo 10 tis. + nájem a poplatky za byt tudíž ho to vyjde např. na 15 tis.  a za byt od podnájemníka by chtěl 20 tis. a nástupní platy se v Praze dostaly na úroveň před 10 lety, tak nákup bytu na hypo s tím že na tom vydělám z pronájmu je naprostá naivita začátečníka okouzleného vyhlídkou "těžkého" výdělku za nic :).

1 0
možnosti
VH

Ježíš! Proč by se cokoliv, koupené na úvěr (hypotéku) nemělo pronajímat?  Na blbosti jste expert.

   Jen maličkost:  Součástí výnosu je samozřejmě splátka úvěru.  Podnikatel není jako blbci, kteří myslí, že výnos jsou cinkající peníze.  Ostatně jsem přesvědčen, že výnos byl vypočten pro případ úhrady investorem (zkuste si ověřit výpočtem, nezapomeňte na daně).

0 0
možnosti
PK

Jak si vysvětlíte rozdíl proti Slovensku se kterým jsme tvořili dlouho jednu ekonomiku? Staví se u nás draho (včetně pozemků), předražené jsou ceny panelákových šunek atd.

1 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 997x
Milovník ekonomiky přesvědčený o tom, že peníze nejsou zlo. Velmi rád cituji Warrena Buffeta, kteří říká:Pokud si kupujete věci, které nepotřebujete, brzy budete muset prodávat věci, které potřebujete.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky